Pilates

Lestijden

Dinsdag
09:00u – 10:00u
11:00u – 12:00u
20:00u – 21:00u

Woensdag
18.00u – 19:00u
19:00u – 20:00u
20:00u – 21:00u

Donderdag
19:00u – 20:00u
20:00u – 21:00u

INSCHRIJVEN

Kosten

Intake € 33,50
1x per week € 32,00
2x per week € 50,00

Gratis proefles

Algemene voorwaarden Pilates

Pilates is een oefenmethode voor het gehele lichaam. Tijdens de les wordt er gewerkt aan de balans tussen kracht, souplesse en controle. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan ondersteunend gebruik van de ademhaling waardoor je je fit en energiek gaat voelen. De oefeningen zijn gevarieerd en bestaan voornamelijk uit grondoefeningen. De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening, waardoor lichaam en geest in balans komen. De les is toegankelijk voor jong of oud, getraind of beginnend. Enige voorwaarde is dat je op een matje moet kunnen liggen. Pilates kan preventief werken waarbij je je fit, krachtig en lenig gaat voelen, maar ook als onderdeel van een revalidatieprogramma dat gericht is op nog aanwezige restklachten.

Geschiedenis

De grondlegger van Pilates was Joseph Pilates. Hij werd geboren in 1880 en werkte met professionele dansers die behoefte hadden aan meer controle, lenigheid en een goede stabiliteit van hun lichaam. De methode is in de jaren 90 van de vorige eeuw vernieuwd en aangepast aan mensen die gewoon een sterk, lenig en gezond lichaam willen hebben. Van een individuele therapie is het nu een voor iedereen toegankelijke methode geworden die ook in groepsverband gegeven wordt.

De basis van Pilates.

De Powerhouse

Pilates training gaat uit van een sterke romp, ook wel de ‘powerhouse “genoemd. Door het gezamenlijk aanspannen van de dwarse buikspieren, de bekkenbodemspieren, het middenrif en de rugspieren ontstaat er een stevig, sterk en toch soepel ‘spierkorset’ Hierdoor wordt je rug beter beschermd, zijn buikspieroefeningen ineens wel goed uitvoerbaar voor iedereen en kunnen ook je armen en benen sterker worden zonder gevaar voor overbelasting.

Ketentraining

In tegenstelling tot het trainen op apparaten waar de nadruk op één spier of spiergroep ligt , wordt er bij Pilates getraind in zgn. spierketens. De huidige inzichten in kennis van spieren geven aan dat alle spieren met elkaar verbonden zijn. Daarom is het gelijktijdig trainen van bv rug-,  buik- en beenspieren niet alleen effectiever maar ook veiliger.

Ademhaling

Ademen is een teken van leven. Zonder een goede ademhaling kun je moeilijk goed functioneren. Je hebt, om een oefening of klus goed vol te kunnen houden, voldoende zuurstof nodig. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan je juiste ademtechniek. Dat is soms even wennen, maar eenmaal goed beheerst ook direct toepasbaar is het leven van alledag.

Concentratie

Pilates geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Bij Pilates heb je dus concentratie nodig. Alle bewegingen die je uitvoert, moeten “geconcentreerd” plaatsvinden. Je bent dus met je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. Hierdoor wordt de training intensiever en geeft het ook een positief gevoel: je ervaart je lijf meer volledig. Het goed bewegen wordt een herkenbaar lichaamsgevoel dat je overdag ook op kunt zoeken.

Lesopbouw

De lesopbouw kent een actieve warming up om je hele bewegingssysteem voor te bereiden. Door gebruik te maken van spiegels en je lichaamsgevoel,  volgen daarna enkele houdingsoefeningen om correct te leren staan, zitten en liggen. De krachtoefeningen van Pilates kennen zowel afwisseling als herhaling. Hierbij je streeft naar een perfecte uitvoering die aangepast is aan jouw mogelijkheden. De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening zodat je weer rust en balans ervaart in je lichaam.

Doel

Veel mensen die klachten hebben met bewegen van hun rug, bekken, schouders of  heupen hebben veel steun en profijt van deze prettige methode. Je voelt je spieren weer waarvoor ze bedoelt zijn, namelijk om u steun, stevigheid en bewegingsvrijheid te geven.