In memoriam

In memoriam aan Astrid                      
22-08-1960        08-03-2017

Astrid studeerde in 1982 af als fysiotherapeut aan de opleiding in Heerlen.

Ze vond meteen een baan in Veldhoven en in de Achtse Barrier zijn Astrid en ik voor het eerst gaan samenwonen. Onze buurman Wim Scheepens, toenmalige directeur van het Antoniushuis, vroeg Astrid of ze bejaardengymnastiek kon verzorgen in het verzorgingshuis Sint Antoniushuis (toen nog het klooster). Van 1982 toen Astrid begon, tot heden wordt daar door onze praktijk bejaardengym/ fitness voor ouderen verzorgd.

In juli 1987 is Astrid de praktijk begonnen op de Rijnstraat nummer 17A. Al snel wisten we dat Acht een fijne plek voor ons zou zijn en kochten wij een huis aan de Achtse Loop. Daar was voldoende ruimte om een praktijk aan huis te maken. Met hulp van vrienden werd de garage omgebouwd tot een praktijk met twee behandelruimtes.

In het begin was Astrid alleen, maar al na een jaar was er voldoende werk om nog een fysiotherapeut aan te nemen. Gedurende de jaren bleef onze praktijk groeien en daarbij ook het aantal medewerkers.
In de loop der jaren specialiseerde Astrid zich steeds meer in de groep chronische pijn patiënten, in samenwerking met revalidatiecentrum Blixembosch.
Haar kracht was de patiënten te zien als mens en ze te stimuleren en motiveren, hoe moeilijk de patiënt het ook had. Daarbij had ze gouden handen, door specifieke massage technieken kon ze pijn verlichten en zelfs weg halen.

In oktober 2006 kreeg Astrid de diagnose borstkanker. Dit was een enorme klap voor ons.  Na een periode van chemo, een operatie en uitgebreide bestralingen, begon de lange weg voor ons om uit het dal te klimmen. Ondanks die zware periode hield ze zich toch, op de achtergrond, bezig met de praktijk.

Na een paar jaar ging het steeds beter met Astrid en werkte ze weer volop mee in de praktijk. De praktijk groeide zelfs zodanig dat we in 2010 een groter pand zijn gaan zoeken. Een patiënt tipte ons de oude supermarkt van de familie van Nistelrode. Na ruim een jaar slopen en verbouwen is de praktijk in oktober 2011 verhuist naar de Rijnstraat 72. Iedereen en vooral Astrid, had en heeft het hier erg goed naar zijn zin.

In september 2015 kwam er weer slecht nieuws. De kanker was terug en wel met uitzaaiingen in de botten en organen. Deze periode werd extra moeilijk na het breken van het bekken en heup waardoor ze niet meer mobiel was. Op het moment dat ze weer een beetje kon lopen is ze toch weer patiënten gaan behandelen, want daar haalde ze, naast haar gezin, levenskracht uit.  Het er zijn voor de patiënt, het leven van de chronische pijn patiënt verbeteren of draagbaar maken en daardoor het verbeteren van kwaliteit van leven, was haar passie.

Ondanks haar ziekte was ze er voor de patiënten en de praktijk, dat heeft ze tot 2 weken voor haar overlijden gedaan.

In januari 2018 vormden Linda Toeback, Rik Bijnen en Jos Kaiser de maatschap Fysio8 om samen de kar te trekken binnen Fysio8. Met het hele team hebben we de praktijk voortgezet, met de visie van Astrid en in de geest van Astrid. Sinds april 2020 geniet Jos Kaiser van zijn welverdiende pensioen en zetten Rik en Linda de maatschap voort.