Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een 3-jarige opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van diagnostiek, therapie en manuele- en communicatieve vaardigheden. Daarom is een manueel therapeut uitermate geschikt om cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden.

Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

De therapie

Als je moeite hebt met bewegen, de houding van het lichaam of pijn ervaart, ben je bij de manueel therapeut in goede handen. Als geen ander is de manueel therapeut specialist bij een dalende functie van je lichaam, zoals bij:

– Een slecht werkende wervelkolom met als gevolg pijn in het hoofd, rug en/of nek
– Klachten in de nek en schouder met uitstraling van pijn in armen en/of handen
– Heupartrose
– Klachten in de lage rug, met uitstraling in armen en/of benen
– Duizeligheid ontstaan vanuit de nek
– Klachten in de kaak, soms samen met klachten in de nek
– Pijn aan de ribben of borst of klachten aan de hoge rug

Vergoeding

Manuele therapie valt onder de vergoeding van fysiotherapie bij de zorgverzekering. Vaak is er wel een maximaal aantal behandelingen manuele therapie beschreven.
Net als bij fysiotherapie is er bij manueel therapie geen verwijzing nodig bij acute klachten. Voor chronische indicaties op de Lijst Borst is wel een verwijzing nodig.

 

Linda Toeback

heeft in 2011 de master manuele therapie afgerond op de SOMT in Amersfoort.