Dryneedling

Dry Needling

De werking van dry needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie.  Hierbij worden spierverhardingen ontspannen door met een naald gericht in de spier te prikken. Deze spierverhardingen worden triggerpoints genoemd. Een triggerpoint kan naast drukpijn op de plek zelf ook uitstralende pijn op andere plekken in het lichaam veroorzaken. De uitstralende pijn voelt dof, zeurend en/ of zwaar aan.  Hierdoor kan de triggerpoint zich op een andere plek in het lichaam bevinden, dan waar u de pijn voelt.

Triggerpoints kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • pijn in een spier op de plaats zelf, met of zonder uitstraling;
  • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid bij bewegen;
  • verminderde kracht in de spier;
  • reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

De behandeling

De fysiotherapeut zal in een eerste intakegesprek en lichamelijk onderzoek samen met u uw klachten doornemen. Tijdens het intakegesprek probeert de fysiotherapeut de mogelijke oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In de spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Hierna kan de dry needling behandeling van de gevonden ‘triggerpoints’ starten. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Wanneer de klachten langer bestaan, zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan samen gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u gaat transpireren en dat u zich vermoeid voelt. Dit herstelt zich binnen 24 – 48 uur.

Na afloop van de behandeling krijgt u adviezen en oefeningen voor thuis mee, om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven.

 

Wat kun je zelf doen na een dry needling behandeling?

  • warmte
    Houd de behandelde regio meteen na de behandeling warm door middel van een kruik, pittenkussen, infraroodlamp, hotpack, enzovoort. Vaak is een half uur tot een uur voldoende. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor een sneller herstel. Alleen warm aankleden is niet voldoende. Kijk uit met het gebruik van infrarood! Hiervoor geldt een maximumtijd;
  • rust
    Na de behandeling is het verstandig minimaal 1 ½ dag rustig aan  te doen. Te veel en te snel belasten kan het herstel vertragen;
  • oefeningen
    De behandelde spieren regelmatig op een veilige manier rekken. De oefeningen worden tijdens de behandeling uitgelegd en krijgt u als huiswerkoefening)en) mee;
  • vocht
    Drink voldoende water. Dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen.

 

 

Verschillen tussen dry needling en acupunctuur

Bij acupunctuur worden meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt dus direct in op de lokale spieren en is dus géén ‘energetische behandeling’. Wel wordt bij beide behandelingen gebruik gemaakt van steriele naalden, die na iedere behandeling worden weggegooid.

Opleiding en registratie

Dry needling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. Fysiotherapeuten kunnen zich laten bijscholen in de dry needling therapie. Fysiotherapeuten die staan geregistreerd op de officiële website voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen. Zie www.dryneedling.nl.

In Fysio8 hebben Patricia van Tilt, Rik Bijnen en Linda Toeback de opleiding gevolgd.

Kosten

Dry needling wordt uitgevoerd binnen een fysiotherapie behandeling en daarom gedeclareerd als een zitting fysiotherapie. De behandeling valt binnen de aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar.