Haptonomie

Haptonomie

Betekenis van Haptonomie

Ons hele leven bestaat uit aanraken en aangeraakt worden.
Raken, aanraken en aangeraakt worden zijn natuurlijke en essentiële behoeften van de mens die helaas maar al te vaak onderdrukt worden. Binnen onze cultuur wordt elkaar aanraken al snel als ongepast ervaren. Terwijl aanraken in de zin van ‘een hand op je knie’ of ‘een arm om je schouder’ veel meer een teken van respect, begrip en affectie is. Aanraken geeft een gevoel van saamhorigheid en verbinding, het is een middel om contact te maken.

 

Voelen en denken

Wij mensen zijn als voelers geboren, maar onze maatschappij is zo rationeel ingesteld dat wij denkers zijn geworden. Onze prestatie gerichte maatschappij richt zich niet op de vraag wat doet het met me maar op de vraag wat vind ik ervan. We raken vervreemd van ons lichaam..
Veel mensen zouden het contact met de omgeving intensiever en prettiger willen ervaren. Maar dat kan nooit gebeuren zolang je geen werkelijk contact hebt met jezelf of met anderen.
Haptonomie is een methode om onze zintuigen ten volle te leren gebruiken.

 

De therapie

Fysiotherapie op haptonomische basis is gericht op het bewust maken van gevoelens en maakt gebruik van directe aanraking. Het aanraken gebeurd door het leggen van een hand op bijvoorbeeld de rug. De aanraking is zonder bijbedoeling en er ligt integriteit, oprechtheid en respect aan ten grondslag.
Haptotherapie gaat ervan uit dat iemand die emotioneel vastloopt ook lichamelijk verkrampt raakt. Door middel van aanraken kan men spierblokkades opheffen. Daarmee komt er ruimte voor emoties die geuit kunnen worden.

Gevoelens die je opslaat, gaan vastzitten en dat gaat pijn doen.
We raken fysiek en emotioneel geblokkeerd.

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarin de patiënt door middel van haptonomisch, affectief en bevestigend contact wordt geholpen op het gebied van onder andere:

  • lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak;
  • overbelast zijn;
  • stress, overspannenheid, verlies van vertrouwen in eigen functioneren.

Vergoeding

De kosten voor een behandeling zijn volgens het tarief van algemene fysiotherapie. Als U aanvullend verzekerd bent word het door Uw zorgverzekeraar vergoed.

In Fysio8 zijn Yvonne Verschuren en Peter Weterings gespecialiseerd in de haptonomie.